«Наша Церква служила і буде служити своєму народові, який хворіє і навіть вмирає», — Глава УГКЦ

Дякую за те, що дозволили вашій матері-Церкві бути разом з вами. Ви молилися з нами дистанційно через трансляцію, але мати-Церква була поруч з вами там, де ви зараз перебуваєте: у ваших домівках в різних куточках земної кулі. Про це сказав сьогодні Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, на завершення Великопісних онлайн-реколекцій у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Предстоятель УГКЦ висловив подяку усім, хто єднався у спільній молитві та слухав Боже Слово. Зокрема він подякував отцям-проповідникам, які проголошували реколекції впродовж чотирьох тижнів: о. Роману Островському, диякону Даниїлу Ґаладзі, о. Андрію Нагірняку та о. Віталію Храбатину.

Глава Церкви наголосив, що завжди відповіддю віруючої людини на біду, труднощі і проблеми є молитва, піст і милостиня. «Дякую, що ми могли разом в тих непростих днях молитися, постити і чинити добрі діла милосердя», — сказав він.

Блаженніший Святослав пригадав усім приклад геройського свідоцтва душпастирів УГКЦ, які завжди були зі своїм народом не лише у період радості, але теж в часах біди, хвороби і смутку.

«Ми маємо свідоцтво з 1941 року, коли у Львові на Цитаделі серед військовополонених вибухнула епідемія тифу. Тоді митрополит Андрей Шептицький, охороняючи одружене духовенство, звернувся до монашества зі закликом послужити хворим. Відгукнулося двоє монахів зі згромадження отців-редемптористів: о. Іван Нагірний та о. Богдан Репетило. Поруч з хворими вони теж захворіли, заразилися тифом і один з них помер. Отець Іван тоді мав 27 років, а о. Богдан одужав. Нехай сьогодні вони для нас будуть свідоцтвом про те, як наша Церква служила, служить і буде служити своєму народові, який є немічний, страждає, хворіє і навіть вмирає», — наголосив Глава УГКЦ.

Знаємо, що сьогодні в різних країнах світу медичні капелани самоізольовуються разом з хворими на обсервації, щоб бути поруч з ними в найтяжчу хвилину і нести їм духовну послугу.

«Нехай Господь Бог вислухає наші молитви, збереже здоров’я здорових, підніме з немочі хвороби хворих, через наших священників супроводжує вмираючих. Нехай в усіх моментах нашого життя наша Церква стане здатною виявити Його присутність між нами», — побажав духовний лідер українців.

На завершення Блаженніший Святослав уділив усім апостольське благословення.

Пригадаємо, що впродовж чотирьох тижнів у Патріаршому соборі Воскресіння Христового щодня молилися за відступлення пандемії коронавірусу, за недужих, за медичних працівників, за все людство. Після молитви відбувалися духовні реколекції.

Департамент інформації УГКЦ

Дивіться також